CV'er handler typisk om, hvad du har lavet tidligere, mens jobansøgninger er mere fortællende og fokuserer på dine fremtidige arbejdsopgaver.

En jobansøgning er en 'sales pitch' for stillingen. Før du søger stillingen, så gør dig tanker om, hvilke faglige og personlige kvalifikationer du kan byde ind med. Når du skriver ansøgningen, er det en stor fordel hvis du kan matche nogle af de faglige krav fra jobannoncen med dine kompetencer og beskrive hvorledes du kan bringe det i spil i et kommende job.

5 gode råd til at skrive en god ansøgning

 • Lav din research
  Før du begynder at skrive din ansøgning, er det vigtigt at lave noget indledende research om den virksomhed eller den organisation, du ønsker ansættelse hos. Det vil hjælpe dig med at få en bedre forståelse af, hvad de kigger efter hos en ansøger, og hvad de lægger mest vægt på, hvilket kan være med til at berige indholdet af din ansøgning. Brug LinkedIn til at se hvilke kvalifikationer din kommende chef eller kollegaer har
 • Begynd af skrive ansøgningen
  Når du har en god idé om, hvad organisationen leder efter, er det tid til at påbegynde skrivearbejdet! Når du skriver din ansøgning, skal du sørge for at fokusere på at give konkrete eksempler og specifikke detaljer, der viser, hvorfor du er en stærk kandidat til netop dette job
 • Vær ærlig i ansøgningen
  Det er vigtigt at være ærlig over for dig selv og potentielle arbejdsgivere om de færdigheder, du mangler, og de områder, der skal forbedres - det vil give dig en chance for at vise dem, hvordan du har tænkt dig at afhjælpe disse mangler gennem din uddannelse eller faglige udvikling.
 • Vis, at du har kompetencerne
  Fortæl dem ikke bare, at du har kompetencerne, men vis, hvordan du kan bruge dine evner på en måde, der vil gøre en forskel for deres virksomhed eller organisation. Når du skriver om dine kvalifikationer, færdigheder og erfaringer, skal du sørge for at fokusere på resultater snarere end aktiviteter og forsøge at bruge tal, når det er muligt.

  For eksempel: I stedet for at bruge frasen jeg har "fremragende kommunikationsevner" Prøv i stedet med: Mine personlige færdigheder har gjort det muligt for mig at gennemføre over 100 kundesamtaler om måneden med en høj tilfredshedsprocent. Jeg er også medlem af bestyrelsen for mit lokale lokalcenter, hvor jeg arbejder frivilligt som taler og workshopfacilitator.

 • Medtag en klar opfordring til handling 

  Brug et par minutter på at finde ud af, hvilken type kontakt du gerne vil have, at din cv-læser skal tage, og sæt den i slutningen af dit dokument. Opfordringen til handling kan være så enkel som:"Kontakt mig for en samtale i dag" eller "du er velkommen til at kontakte mig med alle spørgsmål.

Sådan får du dit CV til at skille sig ud

For at få dit CV til at skille sig ud, skal du tænke over, hvordan det kan adskille sig fra de andre kandidaters CV. Overvej følgende tips, hvis du vil sikre dig, at dit CV bliver bemærket.

Tal med en rekrutteringsansvarlig eller ansættelseschef i den virksomhed, du søger jobbet hos og find ud af, hvad de synes er positivt og negativt i CV'er der er rettet mod deres virksomhed. Det vil hjælpe dig med at skræddersy dit CV til den pågældende organisation og gøre det mere relevant for deres behov.

Send en ansøgning sammen med dit CV: Hvis du kan lave en god ansøgning, der er skræddersyet til stillingen, vil det være med til at vise læseren - som måske har meget travlt - at du er seriøs med hensyn til at få jobbet. Sørg for at ansøgningen er tilpasset det aktuelle job.

En HR-medarbejder kan hurtigt spotte om ansøgningen er generisk. Er den det, tæller det  bestemt ikke til ansøgerens fordel. Fokuser på dine resultater og ikke kun på dine opgaver i tidligere stillinger: Vis potentielle arbejdsgivere, hvad du har opnået, og hvordan det vil gavne dem mere end en liste over de opgaver, du har haft i tidligere job.

Vær grundig, men kortfattet: Prøv ikke at få for mange oplysninger ind på én side, men hold dig til de vigtigste punkter